6 ползи за здравето от употребата на арганово масло

6 ползи за здравето от употребата на арганово масло

17 февруари 2020
  • Сподели:

От векове маслото от арган е широко използвано в кулинарията в Мароко. Причината е не само във финия му орехов вкус, но и заради широкия набор ползи за здравето. Неговият произход идва от ядките на плодовете на аргановото дърво. Макар и родом от Мароко, аргановото масло сега се използва по целия свят с различна цел: в кулинарията, в козметиката, в медицината и др. Днес споделяме с вас 6 от най-известните ползи за здравето от употребата на арганово масло.

1. Богато на основни хранителни вещества
Аргановото масло се състои предимно от мастни киселини и различни фенолни съединения. Голяма част от съдържанието му на мазнини идва от олеинова и линолова киселина. Олеиновата, която се намира и в зехтина, е известна с положителния си ефект върху сърцето. Освен това аргановото масло е богат източник на витамин Е, необходим за здрава и красива кожа, коса и очи. Този витамин има и мощни антиоксидантни свойства.

2. Противовъзпалителни и антиоксидантни свойства
Различните фенолни съединения в арганово масло са причината за по-голямата част от неговите антиоксидантни и противовъзпалителни способности. Аргановото масло е богато на витамин Е, който служи като мощен антиоксидант за намаляване на вредните ефекти на свободните радикали. Освен това някои изследвания показват, че ако аргановото масло се прилага и директно върху кожата, то ще намали възпалението, причинено от наранявания или инфекции.

3. Поддържа сърцето здраво
Проучване отбелязва, че аргановото масло е сравнимо със зехтина по своята способност да намалява риска от сърдечни заболявания чрез въздействието си върху нивата на антиоксиданти в кръвта. В друго изследване се доказва, че по-високият прием на арганово масло е свързан с по-ниски нива на „лошия“ холестерол и по-високи нива на антиоксиданти в кръвта.

4. Чудесно хидратира кожата и косата
Олеиновата и линоловата киселини, които съставляват по-голямата част от съдържанието на мазнини в арганово масло, са жизненоважни хранителни вещества за поддържане на здрава кожа и коса. Аргановото масло често се прилага директно върху кожата и косата за по-бърз и силен ефект.Благодарение на тези му свойства, в комбинация с други витамини и природни продукти аргановото масло осигурява силна и красива коса и здрава и жизнена кожа.

5. Ефективно при лечение на акне
Благодарение на антиоксидантните и противовъзпалителни съединения в аргановото масло, зачервяването и дразненията по кожата, причинени от акне, намаляват и изчезват при продължителна употреба. Маслото от арган също допринася за хидратация на кожата, което е важно за предотвратяване повторна поява на акне.

6. Чудесни резултати при предотвратяване на стрии
Аргановото масло често се използва за предотвратяване и намаляване на стрии. Изследванията показват, че аргановото масло може да помогне за намаляване на възпалението и подобряване на еластичността на кожата - поради което много хора го използват успешно против стрии.

Поради тези свойства аргановото масло често се включва в козметични продукти като лосиони и кремове за поддържане на кожата здрава и хидратирана.

Освежете кожата си с нашия антиейдж крем за тяло с масло от арган и комплекс от витамини А, Е и F. Разгърнете младежкия си потенциал с този естествен продукт. Осигурете добра грижа за кожата ви, вдъхновена от природата.